Jak dlouho vydrží sušené maso a jak ho správně skladovat?

Sušené maso je jedním z nejoblíbenějších snacků pro mnohé z nás – nejenže výborně chutná, je plné bílkovin, ale také se pyšní dlouhou trvanlivostí. Jak ale dosáhnout toho, aby vám sušené maso vydrželo co nejdéle chutné? Přečti si naše tipy a triky, jak na to.

Trvanlivost sušeného masa

Trvanlivost sušeného masa závisí na typu masa, způsobu sušení a použití dochucovadel. Můžeme tě ubezpečit, že u nás v Usušil & syn nepoužíváme žádné umělé konzervační látky ani jiná aditiva – naše JERKY obsahuje jen maso a koření. Klíčem trvanlivosti je správný výběr masa a proces sušení, který trvá v řádu desítek hodin a liší se u každého druhu masa. Usilujeme o to, aby maso nebylo příliš vysušené, ale zároveň mělo rozumnou trvanlivost. Kvalitně zpracované sušené maso obvykle vydrží několik měsíců až rok, pokud je skladováno správně. Naše 100% JERKY má maximální trvanlivost půl roku. Víme, že vydrží i mnohem déle, ale po dobu prvního půl roku od výrobu má tu nejlepší chuť a konzistenci.

jak-dlouho-vydrzi-susene-maso-02

Proč JERKY vydrží tak dlouho? Tajemství je v dehydrataci.

Během sušení se z masa odstraňuje vlhkost. Díky tomu je JERKY lehké, ale stále výživné a lze ho bezpečně skladovat při pokojové teplotě bez potřeby chlazení.

Z vědeckého hlediska: enzymy, které by mohly způsobit růst bakterií či plísní, potřebují k přežití vodu. Odstraněním vlhkosti se zabrání jejich růstu, čímž se JERKY uchovává při správném skladování po dlouhou dobu.

Jak JERKY správně skladovat?

Správné skladování je klíčové pro zachování kvality, chuti a bezpečnosti sušeného masa. Zde je několik osvědčených metod:

  1. Používej vzduchotěsnou nádobu – Kyslík je nepřítelem JERKY. Minimalizace kontaktu se vzduchem prodlouží trvanlivost a zachová jeho čerstvost. JERKY na vzduchu může např. dále vysychat, nebo naopak nasávat vlhkost a další, vždy závisle na okolním prostředí. Ideální pro skladování je skleněná nádoba s uzavíratelným víkem nebo originální sáček.
  2. Minimalizuj vlhkost – Vlhkost může vést k tvorbě plísní. Ujisti se, že prostor, kde maso skladuješ, je dostatečně suchý.
  3. Uchovávej při pokojové teplotě (přibližně 18-25°C) a v temnu – Místo jako je spíž, která je suchá a má stabilní teplotu, je ideální. Vyhni se skladování masa poblíž zdrojů tepla nebo na přímém slunci, což může urychlit jeho zkázu.
  4. Kontroluj datum expirace – Ačkoli sušené maso má dlouhou trvanlivost, je důležité si všimnout a dodržovat doporučené datum spotřeby na obalu. 

Poznámka: Případné bíle stopy na mase nejsou vadou jakosti! To se u sušeného masa stává používáním soli.

jak-dlouho-vydrzi-susene-maso-01

Co když sáček nedojíš?

Zavřeš ho praktickým zipem. Balení obsahuje absorbér kyslíku (není určený ke konzumaci), takže ti správně uskladněné JERKY vydrží až půl roku.

Naše sušené maso ti vydrží opravdu dlouho, pokud ho správně uskladníš. Drž se našich rad a tvoje JERKY zůstane chutné po dlouhou dobu.

Dobrou chuť přeje
Tým Usušil & syn

logo-ususil-cropped