Náš příběh

"Jako bychom to dělali pro sebe a své přátele"

Naše cesta začala dlouho před vznikem tohoto Jerky projektu pod hlavičkou Usušil & syn. Už pár měsíců před koncem roku 2015 jsme si přivezli ze zámoří nadšení vyzkoušet si sami usušit maso. V té době jsme zároveň pozorovali, že vyrábět Jerky umí nejenom kluci v USA, ale už se najdou i dobrodruzi u nás v ČR, kteří experimentují a jde jim to. Řekli jsme si, tak proč by se to nemělo podařit i nám! Pár měsíců uběhlo a my vezli první testovací várku na silvestrovskou akci. Po Jerky se zaprášilo.

 

Naše 100% Jerky

Máme rádi kvalitní a poctivé věci

Měli jsme radost a dělali další pokusy. Některé víc, nekteré míň úspěšné. Tehdy nás poprvé napadlo, že by bylo úžasné se jednou výrobou Jerky živit. Postupně jsme sušili více a více a zjišťovali jsme, že lidé kolem nás mají naše Jerky rádi. Poptávka raketově rostla a času bylo čím dál tím míň. Nakonec jsme v půlce roku 2017 nevydrželi a skočili po hlavě do kolotoče všech nutných formalit, testování produktů, přípravy výroby, podoby sáčků, atd.

Sami máme rádi kvalitní a poctivé věci, a to mluvíme nejenom o jídle. Proto i naše Jerky od začátku děláme z nejlepšího masa a vybraného koření. Jaký je nejlepší recept na Jerky? Žádná chemie! Stačí trpělivě sušit a nesnažit se věci urychlit. Malé várky a poctivá ruční práce jsou základy našeho 100% JERKY. Tak jsme vyráběli i naši první várku. A stále vyrábíme tak, jako jsme to dělali pro sebe a své kamarády. Důkaz? Recept na Hovězí s pepřem, tak jak ho znáš nyní, jsme poprvé použili právě na naši silvestrovskou várku v roce 2015 a od té doby se ani o chlup nezměnil.

Dobrou chuť, kamarádi! ​Honza „Usušil & syn” Pavel

Naše 100% Jerky

Je to mnohem víc než “jen” sušené maso

Naše 100% JERKY vyrábíme ručně a poctivě z nejlepších ingrediencí v malých várkách. Nepoužíváme žádnou chemii, jen řádně marinujeme a sušíme.

CHCI SE DOZVĚDĚT VÍCE

Naše 100% Jerky

Bez chemie. Prostě jenom maso a koření

Druhý den jeden kousek po druhém skládáme na sušící plata. Maso se nesmí přehýbat ani překrývat a zároveň musíš efektivně využít plochu. Jestli máš rád puzzle, tak tě skládání bude bavit. Pak už jen nastavit čas a teplotu v sušícím zařízení a jdeš si dát šlofíka. Sušení trvá v řádu desítek hodin a u každého druhu masa se liší. Míra vysušení masa ovlivňuje trvanlivost Jerky. Naši snahou je maso nepřesušovat a zároveň dosáhnout rozumné doby trvanlivosti. To vše bez používání chemie. Prostě jenom maso a koření.

Za výrobní tým Usušil & syn, Dáša a Honza

Co je Jerky

Američtí indiání, evropští mořeplavci a teď jsi na řadě ty

Pokud si ještě Jerky nevyzkoušel, znáš ho asi spíš jako “drahé” sušené maso s americkou image, kterou nosí drsní chlapi. Ne všechno z toho je tak úplně pravda! Jerky /ˈdʒɝki/ je sušením konzervované maso. Z veřejně přístupných zdrojů není přesně zřejmé, jaká civilizace začala tutu úpravu užívat nejdříve a nebo ji nejvíce rozšířila, nicméně jisté je, že jak američtí indiáni, tak evropští mořeplavci hojně využívali jeho výhody na svých dlouhých výpravách. Tehdy maso sušili na slunci nebo nad ohněm. Odtud pochází i současný název modifikovaný ze španělského slovo „ch´arqui“.

Jerky bývá nejčastěji hovězí (případně původní bizoní) nebo drůbeží (zejména krůtí) či vepřové. Maso se před přípravou nařeže na tenké plátky, obvykle se marinuje, koření či solí a poté se suší při teplotě mezi 50 a 70 °C. Takto usušené maso lze dlouhodobě skladovat při pokojové teplotě a je dobře stravitelným zdrojem energie a bílkovin. Jerky si můžeš dát na výletech a při cestování, při sportu a outdoorových dobrodružstvích, jako snack v práci nebo doma a kdekoliv jinde, kde na něj budeš mít chuť.

Vzhledem k tomu, že naše 100% JERKY vyrábíme pouze z nejlepšího libového masa a v průběhu sušení přijde o velkou většinu vody, je skvělou a lehkou potravinou plnou energie a bílkovin. My vyrobíme 1 kg Jerky až z 3,4 kg čerstvého masa. To je prakticky maximální možný poměr, aby Jerky nebylo „přesušené“. Při nákupu se vyplatí zkoumat poměr původní váhy masa před a po vysušení. V některých případech totiž výrobce maso méně vysuší, nechá v něm vodu a trvanlivosti dosáhne aditivy.